Apparences België

MD Codes, om anders te injecteren

Dr Isabella Cervini, esthetische geneeskunde – Kasterlee

– Waarom heeft u ervoor gekozen om te werken met Allergan?

In het begin van mijn carrière als esthetisch arts ben ik met Allergan in contact gekomen doordat ik wilde werken met Botox®. Zij gaven een grondige theoretische en praktische opleiding.

Zo kwam ik uiteraard ook in contact met hun fillers. Ik heb in de voorbije 15 jaar nochtans met verschillende andere hyaluronzuren gespoten. Mede door die professionele aanpak van het Allergan Medical Institute ® ben ik opnieuw hun hyaluronzuren gaan proberen.

Ze liggen ondertussen goed in mijn hand. Ik weet wat ik van welke gel mag verwachten, waar te gebruiken, hoe elke viscositeit aanvoelt en hoe hard je dus, simpel gezegd, moet drukken op je stamper.

De gels spuiten erg vlot en je kan tijdens het injecteren duidelijk de gespoten hoeveelheid op de spuit aflezen. Wanneer je optrekt bij de bolustechniek, om te controleren of je niet in een bloedvat zit, blijft de gel een mooi geheel. Deze eigenschappen vind ik niet altijd terug bij andere merken.

Wat vindt u van Allergan?

Ik zie Allergan als een medische firma die investeert in innovatie en educatie.

Hoever staan ze op het vlak van ondersteuning, wetenschappelijke studies en publicaties?

Hun productinformatie bevat steeds de vermelding van de klinische studies. Wanneer er een nieuw product wordt gelanceerd worden de studies in detail toegelicht vooraleer men overgaat tot de mogelijkheden en injectietechnieken.

Allergan geeft de voorkeur aan werken met de MD Codes, op punt gesteld door dokter Mauricio de Maio. Wat vindt u van de MD Codes?

Anatomische kennis, productkennis, injectietechnieken en uiteraard een esthetisch 3 D inzicht zijn  allemaal noodzakelijke skills om goed te kunnen injecteren. In de opleidingen van de MD Codes komen deze verschillende vereisten aan bod.

De MD Codes geven aan beginnende injectors een goede basisstructuur, een houvast.

Aan zij die enige ervaring hebben opgebouwd geven de opleidingen absoluut meer inzicht in de eigen vaststellingen gedurende de voorbije beroepsjaren.

Bij elke vervolgopleiding leer je trouwens absoluut iets bij.

De MD Codes betekenen ongetwijfeld een aanvulling op de technieken die je reeds beheerst. Voor sommigen werpt het mogelijk een volledig ander licht op hun manier van werken.

De laatste MD Dyna Codes Expression opleiding vond ik absoluut top. Het verduidelijken van het effect van de plaatsing van je product onder of boven de spier betekent een enorme meerwaarde in de dagelijks praktijk. 

Waarom zijn ze belangrijk?

De MD codes wijzen niet enkel op waar je juist moet injecteren en welke gel je hiervoor moet uitkiezen, maar ook op welk effect dit in het gelaat zal veroorzaken. Een goede kennis van de MD Codes helpt dus om vreemde, niet-naturelle gezichten te voorkomen.

Door de aandacht voor de anatomie en de bepaling van de keuze van naald of canule voor een bepaalde zone, zorgt het ook voor een veiligere manier van injecteren.

De MD Codes bieden ook een communicatiemiddel voor artsen onder elkaar. Dat vind ik zelf  een enorm handig hulpmiddel bij professioneel overleg. Je praat als collega’s helemaal over hetzelfde. Het is een taal apart, erg leuk eigenlijk.

Laten de MD Codes verschillende injectiemethodes toe?

Ik denk dat elke arts bepaalde zaken wijzigt of optimaliseert in zijn injectiebeleid na deze opleidingen. Leren stopt immers nooit.

Door de kennis van de MD Codes ben ik ook bepaalde bijkomende effecten gaan opmerken. Zo zal bijvoorbeeld het voldoende opvullen van je slapen (T1) tegen het periost niet enkel je slapen minder hol maken maar ook duidelijk je onderste oogleden liften.

Wat zijn de voordelen voor de arts en voor de patiënt?

Het optimaliseren van je technische injectievaardigheden en het verdiepen van je kennis zijn op zich natuurlijk belangrijke voordelen. Mooi werk zorgt immers voor een tevreden patiënt.

De MD Codes bieden daarenboven ook een structuur om met je patiënten te communiceren over mogelijkheden, verwachtingen en zelfs tarieven.

Je spuit niet in het wilde weg, je kan een duidelijk behandelplan opstellen en de overeenkomstige kost berekenen.

De notities in je dossier zijn ook erg duidelijk. Je noteert je code, je product, de dosis en injectiemethode. Je weet achteraf perfect wat je gedaan hebt. 

Welk product voor welke zone?

Voluma: Herstel van jukbogen, liften van mid-face, vullen van slapen, vullen van de mondhoek-kinzone.

Volux: Herstel van de mandibula, herdefiniëren van de contour van de onderste gelaatshelft, projectie van de kin.

Volift: Vullen van groeven, diepere lijnen zoals naso-labiaal en mondhoeken. Kan ook gebruikt worden voor mid-face en voor meer vulling in de wangen.

Volbella: Fijne lijntjes, lippen en oogkasranden.

Volite: Hydratatie en versteviging van de huid.

Zelf gebruik ik ook nog steeds Ultra 2 en 3 in specifieke indicaties. Zij hebben voor mij hun waarde niet verloren.

Ultra 3 leent zich uitstekend voor het vullen van voorhoofden en Ultra 2 is handig bij diepere fijne lijnen (zoals op de bovenlip kan voorkomen en ter hoogte van de wangen) en is efficiënt bij acnelittekens.

Hoe de verschillende producten te injecteren?

Voluma: 27G naald of canule van 25G / diep dermaal, subcutaan of op het periost.

Volux: 27G naald of canule van 25G / subcutaan of op het periost.

Volift: 27G naald of canule van 25G / diep dermaal, kan eventueel ook voor de lippen

Volbella: 30G naald of canule van 27G  / oppervlakkig, mid-dermaal en lippen

Volite:   G naald / intradermaal

Wat is de toegevoegde waarde van Allergan? 

Allergan zorgt ervoor dat je de opleidingen van Dr De Maio kan volgen. Ze proberen je nadien als firma in je werk en je praktijk goed te ondersteunen.

Men spreekt weleens van de “French Touch”. Wat is uw touch en gebruikt u een specifieke techniek?

  1. Tijdens mijn eerste consult neem ik de tijd voor een grondige analyse van het gelaat. Ik maak hierbij een onderscheid tussen 3 grote pijlers: ‘volume en contour’, ‘rimpels’ en ‘huidoppervlak’. Het is volgens mij belangrijk om voor elke patiënt een persoonlijk behandelplan op te stellen dat overeenkomt met zijn of haar verwachtingen en budget. Aansluitend zal ik de genoteerde behandelmogelijkheden toelichten. Ik probeer steeds voldoende basisuitleg te geven over veroudering en over de verschillende behandelopties.
  1. Het is de combinatie van technieken die tot een mooi en subtiel resultaat kan leiden. Ik overdrijf niet met één bepaalde behandelmethode.

              Zo kan bijvoorbeeld een IPL voor een gavere huidskleur en het herstel van een

              beginnend  volumeverlies met enkele ankerpunten volgens de MD Codes voor een

              zeer fris geheel zorgen.

             Of zo kan een medium CO2 laserbehandeling van de onderste oogleden in

             combinatie met een vulling van de oogkasranden achteraf (Tt1,2,3 -T1- + eventueel

            CK1, CK2 en CK3) de patiënt een minder vermoeide blik bezorgen. 

  1. Wat het injecteren van hyaluronzuur betreft baseer ik mij ondertussen vooral op de kennis van de MD Codes. Uiteraard spelen andere geleerde technieken en alle ervaringen van de voorbije jaren een blijvende rol.

Wanneer patiënten omwille van een uitgesproken volumeverlies toch een uitgebreide vulling nodig hebben om resultaat te bekomen, leg ik dit uit aan de hand van de MD Codes. Ik kan zo zelf ook beter inschatten hoeveel gel ze zullen nodig hebben, wat uiteraard belangrijk is voor het bepalen van het nodige budget.

Ik beperk mij hierbij steeds tot maximum 4 ml per behandeling. Na een maand zie je pas het volledige eindresultaat van deze behandeling. Zo nodig en gewenst kan dan reeds een aanvulling gebeuren. Uiteraard kan er meer spreiding tussen de sessies gelaten worden wanneer in totaal grotere hoeveelheden noodzakelijk zijn om de basis of fond van het gelaat te herstellen. 

Mijn stokpaardjes zijn zeker de oogzone en het voorhoofd. Deze zones mooi restaureren geven me uitdaging.

Sedert de lancering van Volux ben ik ook nog meer fan geworden van het herstel van de kaaklijn. Voordien deed ik dit met Voluma of Radiesse. De cohesiviteit en de liftcapaciteit van Volux zijn echter zo fijn dat ik nu meestal hiermee werk. Voor JW 3 heb ik  een eigen techniek dat me in staat stelt nog een rechtere kaaklijn te boetseren.

  1. Dit betekent niet dat ik door de opkomst van de full-face behandelingen met de verschillende hyaluronzuren de kleine, subtiele behandelingen overboord heb gegooid. Mijn oog voor detail en de tijd nemen voor subtiele correcties of afwerkingen behoren zeker nog tot mijn ‘persoonlijke touch’.    

Ik opteer zelf voor een erg naturel resultaat. Mensen moeten een complimentje krijgen van hoe goed ze er wel niet uitzien en niet een vraag krijgen over wat ze tegenwoordig allemaal laten doen.

Zoals De Maio zegt: “blijven oefenen, blijven injecteren maakt je steeds beter.” Er is volgens mij geen einde aan je leercurve. Passie en enthousiasme voor het vak geven me nog steeds de nodige drive.

Interview Mireille Pellet